Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)
Uitdaging
De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) publicaties bevatten richtlijnen over de veilige opslag van gevaarlijke stoffen en bijbehorende activiteiten in Nederland en zijn belangrijk als richtsnoer voor grote bedrijven en als handreiking voor het midden- en kleinbedrijf. Deze publicatie wordt al tientallen jaren met succes gemaakt in samenwerking tussen de omgevingsdiensten (IPO en VNG), Nederlandse Landelijke Arbeidsinspectie (NLA), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Brandweer Nederland en het bedrijfsleven (VNO-NCW en MKB Nederland). Door de komst van de Omgevingswet rond 2020 kwam de samenwerking onder spanning te staan.
De vraag aan V4N was in eerste instantie om de samenwerking te evalueren. Na afronding van dit onderzoek werd V4N gevraagd om het proces van hercontractering te begeleiden.​
​
Aanpak
Het evaluatieonderzoek leidde tot intense gesprekken binnen en tussen partijen over de verantwoordelijkheid die zij konden en wilden nemen voor de publicaties. We deden een gezamenlijke analyse van de verschillen in wetgeving (Omgevingswet versus Arbo) en de verantwoordelijkheden van overheden en bedrijfsleven in die domeinen. Dat leidde tot de conclusie dat iedere partij de verbetering van veiligheid rond gevaarlijke stoffen hoog in het vaandel heeft staan, maar dat over de wijze waarop dat dient plaats te vinden vele zienswijzen bestonden. Er was een hercontractering nodig met alle betrokken partijen.
We organiseerden en begeleidden meerdere intensieve bijeenkomsten van 24 uur die telkens voortbouwden op 'huiswerk' wat in de tussenliggende periode verricht werd. In deze sessies is gebouwd aan een nieuw kader voor de PGS. Dat was een spannend proces, met risico voor alle betrokkenen. Uiteindelijk heeft het gedeelde belang van een veiliger Nederland én maximale navolging van regelgeving door de Publicatiereeks de knelpunten overwonnen.​
​
Resultaat​
Het rapport met evaluatieonderzoek en analyse van bestaande documenten is neergelegd in het 'Akkoord van Sillem' waarin de verantwoordelijkheid van elke partij voor de Publicatiereeks is vastgelegd. Voorts is de positie van de programmaraad versterkt en omgevormd in een stuurgroep en is het maakproces van de PGS-richtlijnen verbeterd.
​
Wie
Frank en Theo​
​